Nieuws

Interieur & Design

Een kelim met een verhaal

Een kelim met een verhaal

Alle tapijten bij Lord of Silk Road zijn schitterend van kleur en verrassend van patroon, en toch is er een die mijn bijzondere aandacht trekt. Het blijkt een kelim, een tapijt van handgesponnen wol, geverfd met plantaardige verfstoffen en geweven op een vlak weefgetouw.
Van oudsher worden kelims enkel voor eigen gebruik gemaakt, in tegenstelling tot handgeknoopte kleden die bedoeld zijn voor de handel.
Een kelim is een vlak kleed, waarmee de nomaden hun tentvloeren bedekken en hun tentwanden isoleren. Bij veel stammen was het ook een goed gebruik om de bruid op haar huwelijksdag een aantal kelims mee te geven.

De kelims worden nog steeds ambachtelijk, dus volledig met de hand gemaakt, maar niet meer in die mate waarin dat veertig jaar geleden nog het geval was. Door handmatige de werkwijze is geen enkele kelim hetzelfde, ieder kleed is uniek en vertelt een eigen verhaal. De schapen-, geiten- of kamelenwol wordt samen met plantaardige verfstoffen gekookt tot er genoeg verfstoffen achterblijven in de wol, doorgaans worden er wel tien verschillende kleuren in één kleed gebruikt. En hoewel het tegenwoordig technisch mogelijk is een fabrieksmatig geweven kelim te kopen, val ik voor het traditionele, het unieke en het handgemaakte. En natuurlijk ook een beetje voor het verhaal dat Morteza er zo toegewijd bij vertelt.

Meer weten? Loop dan eens binnen bij Annemiek en Morteza Keshavarzi op Noordeinde 105. De winkel is open van woensdag tot en met zaterdag.

ANDER NIEUWS

Interieur & Design

Blog: Il Regalo

Interieur & Design

Blog: Il Regalo

Door Wendy Troost

 

“Als Max jarig is, komen onze klanten botjes brengen voor hem.” Max is de hond en dit typeert de huiselijke sfeer en de persoonlijke behandeling bij interieur- en cadeauwinkel Il Regalo in de...

Lees verder...

Interieur & Design

Familietuinen en Feestdagen

De uitdaging van een stadstuin voor een gezin met kinderen is om, op een relatief kleine ruimte, alle wensen te integreren tot een kloppend geheel. Hoe biedt je kinderen voldoende uitdaging om te spelen? Blijft er...

Lees verder...

Interieur & Design

Haagse Retail Prijs

Uit handen van wethouder Karsten Klein heeft Vereniging BIZ Winkelgebied Paleis Noordeinde de Haagse Retailprijs ontvangen voor het concept “Kleinkunst op de Plaats’’.

Dit concept; een open podium voor muzikaal talent op de Plaats, is ontwikkeld...

Lees verder...

Interieur & Design

Opening klokkenatelier

Op Zaterdag 19 september 2015 om 14 uur opent klokkenaltelier The Course of Time haar deuren aan het Noordeinde 157A in Den Haag. Op de locatie waar sinds oudsher een gerenommeerde klokkenmaker gevestigd was, begint...

Lees verder...

Interieur & Design

House of Green in de media

Voor de NRC Lux Tuinspecial interviewde journalist Hans Steketee drie tuinprofessionals waaronder Sanne Allersma van House of Green. En dat is niet onopgemerkt gebleven. Verder was er uitgebreid aandacht voor de gerealiseerde tuinontwerpen van onze...

Lees verder...

Interieur & Design

Vlinders op het Noordeinde

Het voorjaar komt er weer aan en de blikken worden weer gericht op buiten! Op donderdag 12 maart van 19.30 tot 22.00 uur geeft Anthonie Stip van De Vlinderstichting een boeiende lezing over vlinders in...

Lees verder...

Disclaimer

Deze website is eigendom van en wordt beheerd door BIZ Winkelgebied Paleis Noordeinde. Door de website te gebruiken stemt u in met deze disclaimer:

De content is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, de eigenaar aanvaardt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde, noch op de websites waarnaar wordt verwezen. Ongeautoriseerd of oneigenlijk gebruik van de content maken inbreuk op intellectuele rechten.